Zuid Koreaans eten bij restaurant DADAWAN in Maastricht

Bijzonder eten in Maastricht? The place to be voor eten als je het ons vraagt? DADAWAN natuurlijk. Als je bij ons een kamer boekt met uitgebreid ontbijt schuif je ’s ochtends bij ze aan, maar ’s avonds? Bewaar je honger maar voor dan, want bij DADAWAN Maastricht staat de stone bowl oftewel bibimbap op de kaart, verkrijgbaar in zes om-je-vingers-bij-af-te-likken variaties. Keus genoeg dus!

Kaboom Hotel bibimbap

Wat is bibimbap?

Bibimbap is een Koreaans gerecht met rijst, traditioneel geserveerd in een stenen kom. Bibimbap betekent letterlijk ‘gemixte rijst’. Het gerecht bestaat uit witte rijst met daarbovenop groenten, ei, vlees of vis en een saus. Dat ei, daar kijk je misschien de eerste keer raar van op. Een rauwe eidooier midden in je stone bowl met lekker eten? Say whut!? Do. Not. Worry. Het komt goed. Mixen is de sleutel. Typisch voor bibimbap is dat je de ingrediënten zelf aan tafel door elkaar roert. Een ander traditioneel ingrediënt, althans in de Zuid-Koreaanse variant, is gochujang, een rodepeperpasta. Omdat dit misschien te pittig is voor onze Westerse smaakpapillen, is dit bij DADAWAN optioneel. Gelukkig maar.

Bibimbap masterclass

Een recept? Tja, dat is er eigenlijk niet door alle regionale variaties én door het feit dat het oorspronkelijk gemaakt wordt van restjes. Dát is pas goed leftover food nietwaar? Vroeger aten de Koreanen het oudejaarsdag, om zo in culinair opzicht een frisse start te kunnen maken in het nieuwe jaar.

In Korea bestaan er tig lokale en regionale variaties op de bibimbap. Bij DADAWAN hebben ze zes verschillende soorten, met rundvlees, kip, kipsaté, garnalen, zeevruchten (gamba’s, pangafilet, zalmfilet, en krab) en een vegetarische variant met alleen groenten. Groenten die je vaak terugziet in het gerecht zijn komkommer, courgette, radijs en paddestoelen. Leuk om te weten: de kleuren van de groenten staan symbool voor diverse organen. Zo staat rood voor het hart.

Als je naar Zuid-Korea vliegt, dikke kans dat je in het vliegtuig bibimbap geserveerd krijgt. Gelukkig hoef jij niet helemaal die kant op te vliegen om bibimbap te eten…

Kaboom Hotel & Restaurant DADAWAN

Als je in Kaboom Hotel in Maastricht blijft slapen: don’t miss it! Gewoon hup, vanuit de lobby de deur door en in no-time staat je bibimbap op tafel.

Advertenties